Kako pronaći i odabrati savjetnika za karijeru

Kako pronaći i odabrati savjetnika za karijeru

Dok većina Amerikanaca troši jednu trećinu svog života na poslu, samo 52,3% njih izvještava o zadovoljstvu svojim radnom vijekom, prema istraživanju iz 2014. godine. Napon posla utječe na kvalitetu našeg života i naše mentalno zdravlje, a hronični stres može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem poput anksioznosti i depresije. Shodno tome, pronalaženje ispunjene karijere smatra se bitnom komponentom mentalnog blagostanja.

Savjetovanje u karijeru pomaže ljudima da se promijene, biraju ili ostave karijeru. Odabir karijere jedna je od najkritičnijih odluka odraslih – i početka novog posla može biti stresan, posebno kada su ekonomske poteškoće poput tekućeg Pandemije u Covidu 19 godina faktor.

Da li se odlučujete na glavnom fakultetu, okrenut sagorevanju na vašem trenutnom poslu ili se osjećate kao da ste u pogrešnoj industriji, savetovanje u karijeri može vam pomoći da istražite nove mogućnosti i razvijte veštine i znanje potrebne za donošenje budućih odluka . Zajedno sa vašim trenerom karijere, radit ćete na otkrivanju koji su staze u karijeri najbolje za vas procjenom vaših interesa, vrijednosti, aptitude i tipa ličnosti.

Šta rade savjetnici u karijeri?

Savjetnici za karijeru pružaju širok spektar usluga savjetovanja u karijeri. Bez obzira da li tražite pomoć za kretanje postupka pretraživanja posla ili istraživanje novih mogućnosti, sjednice u karijeri mogu pružiti smjernice i jasnoću.

Neke usluge savjetovanja u karijeri uključuju:

 • Pomoć klijentima procjenjuju ciljeve karijere, vrijednosti, interese i vještine; istraživanje novih mogućnosti; umrežavanje s potencijalnim poslodavcima; i uspostavljanje zdrave ravnoteže između ličnog života i profesionalnog života.
 • Korištenje alata, uključujući vježbe za procjenu, testove ličnosti i intervjui za identifikaciju najbolje uklapanja.
 • pomažući klijentima identificirati i podnijeti zahtjev za nova radna mjesta; Provedba novih strategija pretraživanja posla.
 • Pomaganje klijentima prevladaju prepreke za postizanje ciljeva karijere i treniranje klijenata za pronalaženje uspjeha u karijeri.
 • Izrada preporuka psihologu ili terapeutima ako se klijenti suočavaju sa izgaranjem u karijeri, bore se sa međuljudskim pitanjima ili doživljavaju druge probleme u karijeri.

Savjetovanje u karijeri može vam pomoći da bolje razumijete ko ste i faktori koji utječu na vaše odluke o karijeri. Međutim, važno je zapamtiti da će vas savjetnici neće reći šta da radim, koji posao treba preduzeti ili koji karijeru da nastave.

Ko može imati koristi od savjetovanja u karijeri?

Razvoj karijere je cjeloživotni proces, a savjetovanje u karijeri mogu koristiti ljudima u bilo kojem trenutku u karijeri.

Na primjer, ako ste bili u traženju posla nekoliko mjeseci bez sreće, savjetnik za karijeru može vam pomoći da krenete u potragu za poslom. Možda se prijavljujete na pogrešne poslove ili ste preuzeli pogrešan pristup – ali ako ste počeli gubiti nadu u potragu za poslom, vaš trener karijere može vam pomoći da dizajnirate akcijski plan za rješavanje vaših karijerskih ciljeva, napravite potrebna prilagođavanja i napravite sljedeći korak. A ako vam radi na profesionalcu omogućava vam da nađete novi posao prije nego što kasnije, njihova naknada će biti vrijedna troškova.

Rad sa savjetnikom za karijeru može biti posebno koristan ako ne možete precizirati zašto ste nezadovoljni na poslu. Karijerni terapeut neće samo pogledati na vaš rezolumi i preporučiti put karijere na osnovu vaših vještina i prošlog radnog iskustva. Umjesto toga, terapeut će raditi s vama da identificirate izvor svog nezadovoljstva – i pomoći vam da izbjegnete ponavljanje na sljedećim poslom.

Savjetovanje u karijeri može biti korisno za:

 • Studenti koji odlučuju na fakultetskom majoru
 • Nedavni maturanti fakulteta
 • Svako se vratio na radnu snagu nakon produženog vremena
 • Svako ko se osjeća nesretno na svom trenutnom poslu i želi promjenu karijere
 • Prospektivni poduzetnici i vlasnici malih preduzeća

Što biste trebali očekivati tokom sesije savetovališta u karijeri?

Tokom ranih sesija, savetnici karijere obično počinju sa procenama ličnosti, inventarima kamate i testovima sposobnosti za procenu vaših veština, interesa, vrste ličnosti i snage. Ovi testovi mogu uključivati one poput indikatora tipa Myers-Briggs (MBTI).

Dalje, vaš savjetnik za karijeru prikupit će informacije iz vaših procjena i postavljati niz pitanja kako bi se utvrdile vaše najbolje utakmice za posao.

Da li odabirete novu karijeru ili pokušavate rasti u svom trenutnom položaju, neki primjeri tema Vaš terapeut može istražiti:

 • Šta radite u slobodno vrijeme?
 • Koje su vaše kvalifikacije? (e.g., stepeni, obrazovna pozadina, prethodno iskustvo posla, potvrde)
 • Koje su vaše vrijednosti?
 • Koje su vaše najistaknutije vještine, a šta želite graditi?
 • Da li više volite putujete ili radite u blizini kuće?
 • Da li radite bolje sami ili sa drugim ljudima?
 • Da li vam je važnije da pomognete drugima ili zaraditi?
 • biste radije radili u opuštenom ili konkurentnom okruženju?

Pronalaženje savjetnika za karijeru

Postoje više načina da pronađete profesional koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve u karijeri. Ako niste sigurni gdje treba pokrenuti, neki načini za lociranje savjetnika uključuju:

 • Tražiti preporuke prijatelja, članova porodice, kolega i drugih pouzdanih profesionalaca.
 • Kontaktiranje karijere vašeg univerziteta ako ste na fakultetu ili alumu da biste pitali da li pružaju usluge savjetovanja u karijeri. Mnoge kancelarije nude savjetovališta za alum ili mogu naplatiti niže naknade od privatnih savjetnika. Oni takođe mogu moći dati preporuke.
 • posezanje do lokalnog univerzitetskog karijere zatražiti zahtjev za preporuku. Univerzitet takođe može biti u mogućnosti pružiti spisak lokalnih savjetnika.
 • Korištenje Nacionalnog odbora ovlaštenih savjetnika (NCBCC) savjetnika za posjećivanje profesionalaca u vašem području.
 • Korištenje internetske platforme poput terapijske grupe NYC-a. Terapska grupa NYC-a pruža personalizirani pristup internetskim savjetovalištima stanovnicima New York Cityja i okolnih područja kroz HIPAA-u skladu, sigurnim sistemima.
 • https://harmoniqhealth.com/ba/parazol/

Odabir desne karijerne savjetnike

Odabir savjetnika za karijeru je poput odabira liječnika ili psihoterapeuta – ne želite da završite s pogrešnim. Slijedom toga, prije nego što se obratio na savjetnik za karijeru ili izvršnom treneru, ključno je učiniti domaći zadatak i oduzeti vrijeme za provjeru njihovih vjerodajnica, referenci i kvalifikacija. Uz to, obavezno imate razgovor o vašim ciljevima karijere kako biste osigurali da ste oboje na istoj stranici.

Da biste suzili pretragu i pronađete pravi savjetnik za karijeru, obavezno:

 • Razmislite o svojim ličnim preferencijama i zahtjevima. Prema američkom psihološkom udruženju, birajući profesionalca sa zajedničkim aspektom vaših identiteta – kao što su spol, utrka ili seksualna orijentacija – može ojačati vašu vezu i na kraju dovesti do boljih rezultata.
 • Razmislite o svom budžetu. Izbjegavajte savjetnike koji nude skupe pakete savjetovanja i procjene. Umjesto toga, odlučite se za profesionalce koji naplaćuju po sesiji.

Konačne misli

Razvoj karijere je mnogo više nego odabir vašeg sljedećeg posla – to je cjeloživotni proces, prema NCDA. Dok napredujete u karijeri, vaši se ciljevi promijene i suočit ćete se sa značajnim odlukama. Savjetovanje ne može vam samo pomoći da donesete važne odluke, ali može vam pomoći da naučite vještine koje će vam trebati da napravite buduće karijeru i životne odluke.

Kada ste spremni započeti svoju pretragu, posegnuti sa savjetnikom kroz terapijsku grupu NYC-a. Bilo da ste zainteresirani za napredovanje u karijeri, ili se borimo za pronalaženje novog posla u starosti Covi-19, jedan od licenciranih psihologa na terapijskoj grupi NYC-a pomoći će vam da shvatite svoje snage, razvijte karijeru Planirajte i pronađite ispunjenje u svojoj novoj karijeri.

Contents